Mapa lingüístic català – James Hawkey

Home Forums Fòrums dels seminaris de llengua Mapa lingüístic català – James Hawkey

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #135624
  Mario Gómez
  Participant

  Com d’habitual s’usen el francés i l’anglès? I de quina manera i en quins llocs
  s’usen més el francés i l’anglès?
  El francès està molt protegit perquè no es perda enfront de l’anglès?

  #135647
  Dominic Keown
  Keymaster

  Moltes gràcies per la pregunta, Mario. Entenem que et refereixes al seminari del professor Davidson.

  Com dèiem a un dels teus companys, els objectius principals de la política lingüística pel que fa a la preservació del Quebec són els següents:

  • fer del francès la llengua normal i habitual
  • generalitzar-ne l’ús
  • fer del francès la llengua comuna pública
  • viure en francès al Quebec.

  Fixa-t’hi, doncs, que en definitiva, es tracta de poder viure plenament en francès. Això vol dir que, si no s’haguessin dut a terme accions per part de les adminstracions, la vida normal en la llengua francesa no hauria estat possible. Per això, es va optar per crear un sistemad’immersió lingüística a les escoles; assegurar el dret a treballar en francès i a ser atès en francès; es van crear institucions de promoció i difusió de la llengua per part de l’administració, etc.

  Totes aquestes mesures van ajudar a enfortir la comunitat francòfona del Quebec, de manera que actualment es calcula que el 77 per cent de la població del Quebec són francòfons nadius, i el 95 per cent de la població parla francès com a primera o segona llengua.

  Com bé saps, els mitjans de comunicació, les xarxes socials, etc. d’un món globalitzat tendeixen a donar més pes i difusió a l’anglès, de manera que, per exemple, cal dur a terme campanyes específiques per potenciar l’ús del francès en aquests àmbits: https://montrealgazette.com/news/quebec/oqlf-wants-young-people-to-use-french-on-social-media

  Et deixem a continuació un article (que trobaràs a internet) en què es parla de manera una mica més acadèmica de les mesures concretes dutes a terme per preservar i promocionar el francès al Quebec:
  “La política lingüística al Quebec (I)”, de Mònica Pereña, Gemma Mas i Fossas (Llengua i ús: Revista tècnica de política lingüística, ISSN 1134-7724, Nº. 20, 2001, págs. 17-22)

  Gràcies pel teu interès i esperem que gaudeixis explorant aquesta qüestió!

  Ares Llop

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.